O ovoci
Ovoce roste ve velkých hroznech na datlovníku pravém. Dnes máme více kultivarů, a tak můžete najít datle žluté, do hněda, do červena. Oválné plody mají pecku, jsou dlouhé až 6 cm a široké 2 až 3 cm. Plody mají nízký obsah vody a velký podíl sacharidů. Ovoce prospívá lidskému organismu a dodává mu draslík, železo a vitamín B.
Kde v přírodě rostou
V tropickém a subtropickém pásmu tvoří datle základní složku potravin pro chudé země. Světovými producenty jsou: Tunis, Irák, Egypt, Španělsko, Maroko, Indie, Pákistán, Kalifornie a Kanárské ostrovy.
Sušené ovoce
Datle nejčastěji uvidíte v sušené formě, což usnadňuje jejich uskladnění i dopravu. V minulosti si sušené datle vozili na výpravy cestovatelé, protože dlouho vydržely a byly jistým zdrojem energie. V arabských zemích mají datle uplatnění v každodenní stravě, pečené na másle jsou považované za velkou dobrotu.
Přestože mají datle vysoký obsah cukru, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají tělo chránit proti ucpávání tepen.
Na světě se ročně vyprodukuje kolem 20 milionů tun tohoto zajímavého ovoce, nejvíce v Iráku. V mnoha zemích se datlemi krmí i hospodářská zvířata.
Ke konzumaci
Datle se doporučují konzumovat v kombinaci s mandlemi, protože dohromady dávají takovou kombinaci látek, která je pro lidský organismus ideální. Můžou také tvořit základ ke zdravé svačince, rychle dodají do těla potřebnou energii a vejdou a stačí sníst malé množství ovoce. Takže se taková svačinka vejde i do kapsy.
U nás si datle nevypěstujete do stádia, aby začaly plodit. Nemáme dost teplo. Proto si sušené datle zakupte, nejlépe v bio kvalitě, abyste měli jistotu, že na potravině není nějaký zdraví škodlivý postřik anebo rozvíjející se plísně.
Ke koupi
Snadno, rychle a za příznivou cenu si můžete spolu s ostatními zdravými potravinami a pochutinami datle objednat na stránkách osvědčeného e-shopu.